** Het is vanaf nu mogelijk om ook online een afspraak te maken. **

Expertises

Dermatologie

Heeft jouw huisdier last van huidklachten zoals frequent krabben of bijten? Merk je dat je huisdier pijnlijke en stinkende oren heeft?

Binnen onze praktijk hebben we dermatologie als expertisegebied.

Steeds meer dieren hebben last van huidproblemen, welke uiteenlopende symptomen kunnen geven zoals:

  • Jeuk/ likken/ krabben

  • Oorontsteking

  • kaalheid

  • Verandering van huid, vacht of nagels etc.

Dermatologie

Veel dermatologische gevallen hebben een chronisch karakter; ze spelen al lang en geven al een lange tijd klachten. Een dier met chronische klachten proberen we in eerste instantie te genezen, maar heeft vaak daarna nog een goede onderhoudsbehandeling nodig om de huid rustig te houden. Een dier dat goed onder controle heeft, heeft minder of geen last, en zit vaak ook echt veel beter in zijn/ haar vel.

Dieren met bovenstaande klachten helpen we graag verder. Hiervoor zijn we goed uitgerust, naast een dierenarts met dermatologie als expertise, beschikken we ook over een intern laboratorium waardoor we snel bacteriologische uitslagen tot onze beschikking hebben, een goede microscoop, etc. Bij het eerste consult wordt extra tijd ingepland voor een uitgebreide intake, en evt. afname van monsters. Een chronische huidpatiënt heeft vaak wel nog 1 of meerdere vervolgconsulten nodig om de behandeling bij te sturen. Uiteindelijk is het de bedoeling om met een goed plan van managen van de huid of oren de klachten onder controle te houden.

Veel voorkomende problemen die we in de praktijk tegenkomen zijn:

  • Allergieën; zoals atopie (omgevingsgebonden allergieën), voedselallergieën, contact allergieën, en vlooienallergie
  • Honden met (chronische) oorontsteking.
  • Lipplooidermatitis
  • Hotspots
  • Infecties (parasitair zoals mijten, vlooien etc., bacterieel, schimmel/ gisten)
  • Pododermatitis (ontsteking t.h.v. de poten)
  • Kale huid (tgv infectie/ aangeboren afwijkingen / hormonale problematiek/ …)
  • Nagelproblemen (afbrokkelende of ingescheurde nagels)

Gecompliceerde chronische oorontsteking met resistente bacterie, welke hier opgevolgd wordt o.b.v. microscopie.

Divider
Divider
Reen

Reen is een vriendelijke en charmante Golden Retriever van 9 jaar oud. Hij kwam op huidconsult met een schilferige, plakkende en stinkende vacht. Daarnaast had hij oorproblemen en een droge schilferige neus. Onze dierenarts Anne-Lous constateerde ichthyose. Dit is een vaker voorkomende afwijking bij Golden Retrievers waarbij de bovenste laag van de opperhuid, de hoornlaag, sneller deelt en afschilfert. De huid is daardoor niet stevig genoeg gevormd en ontwikkelt makkelijker bijkomende huidinfecties. Reen zijn huid zal levenslang ondersteuning nodig hebben, maar dan blijven de infecties buiten de deur, heeft hij geen jeuk meer en blijft de stank weg. Op naar heel veel lekker ruikende knuffels!

Divider
Divider
Het verhaal van Vince

Vince was de afgelopen tijd wat aangekomen, waardoor zijn voetkussentjes enigszins zijn doorgezakt. Hierdoor kwam de belasting niet meer op het zooltje van zijn poot terecht, maar net ervoor. Dit resulteerde in de vorming van een nieuw soort 'zooltje' (pseudozool) op een plek waar normaal gesproken huid aanwezig is.

Als gevolg hiervan raakten de haarzakjes beschadigd en veroorzaakten ze een ontstekingsreactie in de huid. Deze ontsteking werd uiteindelijk geïnfecteerd en leidde tot de vorming van een abces op een gebied waar de huid dun is.

We hebben Vince behandeld met ontstekingsremmende medicijnen en hij heeft met succes wat gewicht verloren. Op deze manier hebben we een positief resultaat behaald zonder antibiotica te hoeven gebruiken.

Divider
Divider
Het verhaal van Twix

Deze knappe deugniet heet Twix. Twix houdt van spelen, knuffelen en door de struiken rennen. En opeens kwam daar een nieuwe liefhebberij bij: zichzelf constant krabben, want ze had enorme jeuk! In haar vacht zaten schilferige, korstige letsels. Waarschijnlijk door een bacteriële dermatitis. Heel vervelend.

We zijn begonnen met jeukremmers en een medicinale shampoo en zie hier het resultaat na twee weken pilletjes en wassen: Twix is van haar schilfers en korstjes af en is jeukvrij! Nu ze geen tijd meer hoeft te besteden aan al dat krabben houdt ze heel veel tijd over om te bedenken wat voor stouts ze nu weer kan gaan doen.

Divider
Divider

Elke massa ziet er anders uit en behoeft een andere benadering. In overleg met de eigenaar maken we hier een geschikt plan voor.

Divider
Divider

Ook katten kunnen last hebben van allergieën. We zien verschillende soorten allergieën; voedingsallergieën, omgevingsgebonden allergieën, contactallergieën en vlooienallergieën. Hier zien we een voorbeeld van een allergie die zowel door voeding als door bepaalde omgevingsfactoren uitgelokt kan worden. Bij de kat uit zich dit vaak door jeuk tussen de ogen en de oren, waardoor de vacht op die plek wat kalig wordt, en soms wat rode plekjes, korstjes of zelfs wondes kan geven. Ook zien we dan vaak jeuk t.h.v. de halsregio, waar ook soms korstjes kunnen ontstaan.

We proberen naast de jeuk te remmen, ook te achterhalen wat de veroorzaker is van de allergie.

Divider
Divider

Op deze foto zie je een lipplooidermatitis. Dat is een ontsteking van de huid in de lipplooi.

Dit is een vervelende ontsteking want deze is pijnlijk en vaak ook jeukerig.

Een lipplooidermatitis kan het gevolg zijn van de bouw van de hond, honden met een diepe lipplooi hebben er snel last van omdat vocht makkelijk in de lipplooi blijft hangen en dit broei geeft waardoor bacteriën en gisten zich ophopen en een infectie veroorzaken. De Cocker Spaniël is een ras dat hier vaak last van heeft.

Vaak beginnen we met een kweek om de bacteriën en/of gisten te identificeren en in het geval van bacteriën te weten te komen voor welk antibioticum ze gevoelig zijn. Als een behandeling onvoldoende werkt, komt dat vaak omdat de lipplooien anatomisch te diep zijn en zo steeds weer problemen geven. De laatste optie is een operatie waarbij we een lipplooicorrectie uitvoeren waardoor de plooi mooi rechtgetrokken wordt, en hiermee de kans op herval drastisch verkleind wordt.

Divider
Divider

Deze Gorden Setter werd aangeboden met uitgebreide huidlaesies. Er waren jeukerige, kale plekken in de vacht, met veel vettige schilfers en korsten. Er kwamen steeds meer kale plekken bij, en elke nieuwe plek breidde zich snel uit.

We hebben afkrabsels en afdrukpreparaten genomen en onder de microscoop vonden we heel veel bacteriën in de huidcellen, en los in en op de huid. Door een intensieve behandeling met medicinale shampoo, een antibioticumkuur en jeukremmers werden de plekken snel minder en zijn ze weer helemaal genezen.

Divider
Divider
Lichttherapie

Phovia lamp

Sinds een half jaar zijn wij de trotse bezitters van onze Phovia lamp. Deze lamp bevordert huidherstel bij wonden, maar ook bij huidbeschadiging t.g.v. huidinfecties. 

De behandeling is pijnloos en snel. Sommige wonden zijn na een week al genezen, wat diepere en uitgebreidere letsels hebben een langere behandelingsduur nodig. Bij de lichttherapie wordt er een gel op de huid aangebracht, waarna er 2 belichtingssessies van 2 minuten volgen.  De lichttherapie kan eenmaal per week worden gedaan, en wordt zo vaak herhaald tot er volledige wondgenezing optreedt. Deze therapie wordt naast de reguliere behandeling voor de huid ingezet, en heeft tot doel de wondgenezing te versnellen of te activeren bij een wond die niet met reguliere behandeling wil genezen.

Phovia maakt gebruik van fluorescentie-biomodulatie. Dit wordt tot stand gebracht door een samenwerking van speciale stofjes in de gel die het uitgezonden licht van de lamp gaat breken in verschillende golflengtes. Elk van de verschillende golflengtes kan tot een bepaalde diepte in de huid doordringen, en tot maximaal 1 cm diep hun werking uitoefenen. De energie van dit licht heeft een wisselwerking op de chromoforen van het lichaam, waardoor er minder ontstekingsmediatoren gevormd worden, de collageenproductie verbetert en de aanmaak van nieuwe bloedvaten stimuleert. Deze factoren zorgen ervoor dat wondheling sneller verloopt. 

Phovia wordt voornamelijk gebruikt bij diepe pyodermieën; bijvoorbeeld ontstoken doorligplekken, bijvoorbeeld op de hakken, abcessen tussen de tenen, wondes met hypergranulatieweefsel die dus niet willen sluiten, maar ook oppervlakkige pyodermieën zoals hotspots kunnen hiermee behandeld worden. In overleg met uw dierenarts kunnen we kijken of Phovia voor uw patiënt een toegevoegde waarde kan hebben.

Lana

Dit is Lana, ze kwam bij ons in verband met last en likken aan haar poot.

Net boven haar grote kussentje van haar voorpoot was de huid volledig gezwollen, en er was een scherp afgelijnde zone met granulatieweefsel waar centraal een krater in zat.

De eerste foto is na een conventionele behandeling met honingzalf, speciaal verband en een beschermende schoen zodat ze er niet meer aan kon likken. De wond werd er wel rustig van, maar het rode hypergranulatieweefsel wou niet wegtrekken. Daarna zijn we de Phovia therapie begonnen, en na 2 weken was het letsel volledig verdwenen.

Izzy

Izzy was plots erg mank, en had last van een scheur in haar kussentje.

Hechten was geen optie, want de huid rondom was erg rood, ontstoken en gezwollen. Daarom hebben we de behandeling met de Phovia lamp gestart, naast een antibioticumtherapie en pijnstilling. Na een week kwam ze kwispelend op 4 pootjes binnen en is een nieuwe Phovia sessie zelfs niet meer nodig geweest!

Divider
Divider