** Het is vanaf nu mogelijk om ook online een afspraak te maken. **

Expertises

Kruisbandoperatie

Verscheuring van de voorste kruisband is een veel voorkomend probleem bij honden. Er zijn verschillende operatietechnieken beschikbaar om dit probleem op te lossen. Een goede uitvoering is essentieel voor een redelijke tot goede prognose, inclusief een grondige inspectie van de binnenmeniscus.

Wij maken gebruik van diverse methoden in onze kliniek, afhankelijk van het gewicht en de activiteit van de hond. Daarnaast houden we rekening met de financiële haalbaarheid, aangezien de kosten van de verschillende operatiemethoden variëren op basis van de grootte van de hond.

Voor grotere honden (vanaf ongeveer 20 kg) is het resultaat en herstel aanzienlijk beter wanneer we iets doen aan de stand van de knie. Dit kan onder andere worden bereikt door een gedeeltelijke verplaatsing van het scheenbeen, ook wel bekend als TTA (Tuberositas Tibia Advancement). Hierdoor kan de kniepees de functie van de voorste kruisband overnemen.

Tot voor kort werd het voorste deel van het scheenbeen volledig doorgezaagd en vastgezet met meerdere titanium implantaten. Tegenwoordig is het mogelijk om het scheenbeen gedeeltelijk in te zagen en te stabiliseren met slechts één implantaat en twee schroeven. Het resultaat is even goed, het herstel verloopt nog sneller en de kosten kunnen aanzienlijk worden verlaagd ten opzichte van de oorspronkelijke TTA-methode (een prijsverschil van maar liefst €700,-!).

Deze aangepaste TTA-techniek biedt zoveel voordelen voor de patiënt dat het onze eerste keuze is voor operaties bij grotere honden (vanaf ongeveer 20 kg) met problemen aan de voorste kruisband.

Kruisbandoperatie

Procedure

Hieronder ziet u 3 foto's van een hondenknie waarop u kunt zien hoe de procedure verloopt.

foto 1

De eerste foto is voor de operatie genomen, hieraan kunnen we meten hoe ver het stuk scheenbeen naar voor verplaatst moet worden. We willen graag bereiken dat een lijn evenwijdig aan het steunvlak van het scheenbeen loodrecht komt te staan op het verloop van de kniepees indien de kniehoek ongeveer 135 graden is.

foto 2

Op de tweede foto ziet u de knie direct na de operatie. Het botstuk is naar voor geplaatst en wordt gefixeerd met een titanium kooi en 1 schroef. Dit botstuk groeit binnen 6 tot 8 weken weer vast. De patient stond 2 dagen na de ingreep alweer op de poot en de eigenaar vertelde dat  5 dagen na de operatie alweer een uurtje per dag, aangelijnd, gewandeld werd. De hond belastte de poot alweer voor 80% !

Foto 3

De derde foto is genomen 7 weken na de operatie en toont de mate van vastgroeien van de botdelen. Er is al flinke ingroei van nieuw bot, het herstel is bijna kompleet. Er wordt inmiddels 3 uur per dag gewandeld! De poot wordt weer normaal gebruikt, alleen bij het uit de mand komen ziet de eigenaar nog enige stijfheid. Indien de vergroeing compleet is mag en kan de hond weer alles doen (loslopen, rennen, springen), dat zal in dit geval nog zo'n 2 weken duren.