** Het is vanaf nu mogelijk om ook online een afspraak te maken. **

Expertises

Digitale Röntgenfoto's

We beschikken over geavanceerde digitale röntgenapparatuur. Hiermee kunnen we snel hoogwaardige foto's van uw huisdier maken. Röntgenfoto's kunnen worden gebruikt voor preventieve screening, zoals het opsporen van erfelijke botafwijkingen, maar ook als aanvullend onderzoek om een diagnose te stellen.

Röntgenfoto’s kunnen onder andere ingezet worden voor:
  • Officiële screening van heup- en elleboogdysplasie (HD en ED)

  • Detectie van afwijkingen aan de botten, zoals fracturen, spondylose en tumoren

  • Opsporen van afwijkingen aan de luchtwegen

  • Diagnose van tandwortelontsteking

  • Detectie van vreemde voorwerpen (bijvoorbeeld indien uw huisdier iets heeft ingeslikt)

  • Bepaling van het aantal pups/kittens tijdens de dracht (vanaf 2 weken voor de uitgerekende datum)

  • Opsporen van afwijkingen aan de luchtwegen en buik.

Voor het maken van röntgenfoto's is meestal geen narcose nodig, maar indien uw huisdier te pijnlijk is, of bij foto’s van schedel en wervels is een roesje vaak wel noodzakelijk. Het is dus zinvol uw dier nuchter aan te bieden voor het maken van foto’s.

Divider
Divider

Uit de praktijk

Op vakantie in Spanje werd deze jonge hond helaas aangereden. De eigenaar heeft daar een röntgenfoto laten maken die ook door ons beoordeeld is. Hij bleek zijn scheenbeen (tibia) gebroken te hebben. Ze zijn direct naar Nederland vertrokken om de fractuur bij ons te laten opereren. Een dag later kon hij hier al terecht.

De breuk is gezet door een pin in de lengterichting van het bot te plaatsen in het merg van het bot. Voor extra stevigheid is er ook een externe fixatie gebuikt. Het geheel is in het verband gezet. Jammer genoeg gingen de externe pinnen na een aantal weken ontsteken. Ze moesten eerder dan gepland verwijderd worden. Gelukkig was er voldoende botnieuwvorming om dit veilig te kunnen doen. De pin in het bot zelf (inwendig) kan gewoon blijven zitten zolang de hond hier geen last van krijgt. Tot op de dag van vandaag gaat het goed met hem.