Sterilisatie via laparoscopie

Laparoscopie (=Kijkoperatie).


Het is mogelijk om bij onze praktijk verschillende operaties uit te laten voeren d.m.v. een kijkoperatie. Om welke operaties het gaat en wat de voordelen zijn leest u hieronder. Ook kunt u een video bekijken van een Laparoscopische Sterilisatie op ons Youtube kanaal: klik hier voor de video

 

0613

 

Laparoscopische sterilisatie.


Bij sterilisatie van een teefje worden in principe alleen de eierstokken (ovaria)  verwijderd; officieel heet deze ingreep dan ook castratie. Dit kan door een grotere snede te maken in de buikwand zodat de hand van de dierenarts de buik in kan gaan om daar de eierstokken af te binden en daarna uit te nemen. De teef wordt na deze ingreep niet meer loops.
Het is tegenwoordig ook mogelijk om via een kijkoperatie (laparoscopie) te steriliseren. Via 3 kleine gaatjes (5mm) gaan een camera en enkele werkinstrumenten de buik in. Via een beeldscherm wordt het beeld van de camera vergroot weergegeven zodat de dierenarts goed kan zien wat hij doet en zijn ook de rest van de organen in de buik goed te beoordelen. Bij mensen worden al heel veel operaties op deze manier uitgevoerd en dit is een hele verbetering ten opzichte van de "klassieke" methode. De voordelen van laparoscopisch steriliseren zijn:

  • Veel minder pijn na de operatie doordat er maar 3 piepkleine wondjes van 5mm nodig zijn in plaats van 1 grote wond van 10-15cm. Bovendien wordt er tijdens de laparoscopische sterilisatie niet aan de ophangbanden van de ovaria (=eierstokken) getrokken, ook dit geeft veel minder pijn na de operatie.
  • Minder zware narcose nodig.
  • Minder kans op complicaties zoals nabloeden, wondinfectie, draadbreuk.
  • Veel sneller herstel en minder ongemak na de operatie, dieren gaan eerder eten, zijn eerder fit, mogen sneller (na 1 dag) rennen en springen. Kortom; veel minder nazorg.
  • Zeer goed overzicht in de buik: betere controle op nabloeding uit ovariumstomp en gelijktijdige controle van andere organen in de buikholte zoals lever, nieren en blaas.

 

Foto Cavia + Laparoscopie 022

Resultaat: 3 piepkleine gaatjes waar u geen omkijken naar heeft.

 

Nadelen laparoscopisch steriliseren:

  • Indien blijkt  dat de baarmoeder afwijkend is of er onvoorziene complicaties optreden, kan het nodig zijn om alsnog een grotere snede te maken. Dit komt echter zelden voor.
  • De kostprijs is hoger aangezien er gebruik wordt gemaakt van speciale apparatuur en instrumenten die aan slijtage onderhevig zijn.

 

NAAST STERILISATIE KUNNEN WE NOG ANDERE INGREPEN PER KIJKOPERATIE UITVOEREN:

Laparoscopisch vastzetten (fixatie) van de maag.


Het is mogelijk om bij bepaalde rassen (met name grote honden met een diepe borstkas) met een verhoogde kans op maagdraaiing (maagtorsie) de maag vast te zetten via een laparoscopische operatie. Hierbij zijn maar 2 kleine gaatjes nodig in plaats van 1 grote snede van 15-20cm. Bij teefjes kan deze ingreep gecombineerd worden met de sterilisatie. De voordelen zijn dezelfde als bij de laparoscopische sterilisatie.

Laparoscopisch verwijderen van binnenbal (cryptorche reu).


Bij reuen kan het voorkomen dat de testikels niet indalen maar in de buikholte achterblijven. Er is een vergrote kans op het ontstaan van kanker in zulke testikels. Via de klasieke methode kan soms een grote wond nodig zijn om deze testikels in de buik op te kunnen sporen en te verwijderen. Bij de laparoscopische methode zijn slechts 2 kleine wondjes nodig en met de camera kun je door de hele buik op zoek naar de binnenbal die op vele plaatsen in de buik kan ligggen (van nier tot liesstreek). De voordelen zijn ook hier dezelfde als bij de laparoscopische sterilisatie.

Inspectie van de buikholte.

Bij verdenking van processen in de buik die met andere onderzoeken (echografie, röntgenonderzoek) moeilijk op te sporen zijn kunnen we via 1 klein gaatje de hele buik afspeuren. Bovendien is het mogelijk om tijdens deze ingreep zeer gericht biopten van organen te nemen en op te sturen voor onderzoek.